Ismerje meg közelebbről a körmök betegségeit, avagy a körömgombáról röviden

2127
HOZZÁSZÓLÁS:

Körmeink pontos látleletet adnak testi állapotunkrólAz ájurvédában (a hagyományos indiai gyógyászatban) az egészségi állapot megítélésénél igen fontos szerepet játszik a körmök vizsgálata. A sima, erős, foltmentes köröm jó egészségi állapotot jelez. Ha viszont körmünk fénytelen, töredezett, formátlan, az ásványi anyag- vagy vitaminhiány, emésztési, vérkeringési zavarok, bőrbetegségek, allergia jele is lehet. 

A körmök kozmetikai megbetegedései társadalmi, hivatásbeli és pszichés hátrányt jelenthetnek. A külső ártalmak okozta körömbetegségek (a sérülés, vegyi anyagok, így pl. savak, lúgok, szerves oldószerek, égés, fagyás) rendszerint csak néhány körmöt érintenek. Ezzel szemben a belső betegséghez társuló körömelváltozások általában valamennyi körmöt sújtják.
A körmök színelváltozását okozhatják gyógyszerek, vegyi anyagok, erős dohányzás, körömlakk, lakklemosó vagy pl. gombás fertőzésTraumák után nem ritka, hogy vonalas vagy diffúz (szétáramló) vérzés mutatkozhat a körömágyban, amely a körmöt megfeketíti.

A köröm gombásodása

A képen egy átlagos körömgombás fertőzés látható

A képen egy átlagos körömgombás fertőzés látható

Körömgomba esetén megbetegedhet egy vagy több köröm A fertőzést gombák (lásd. élesztőgombák, penészgombák) megtelepedése okozza.
A gombás folyamat a körömlemez szabad széle vagy a körömsánc felől szokott elindulni, a körömlemez alatt pedig sárgás szarutörmelék halmozódik fel. A köröm az alapjáról elemelődik, elszürkül, töredezni kezd. Előfordul , hogy a lemez ép, de mintha leoldotta volna valami, és az alap alatt zöldesen áttűnő anyag észlelhető.

A lábkörmök és a lábujjak közötti redők gombás fertőzésének elterjedésében igen nagy szerepe van a fürdőkultúrának, valamint annak, hogy a műanyag ruhaneműk, cipők viselete mind szélesebb körben terjed el. A nyilvános fürdők, strandok, üzemi zuhanyozók, szállodák, kórházak fürdőszoba-berendezései mind megannyi tenyészhelyét képezhetik a gombáknak. Fertőzés forrása lehet a katonaságnál a bőrcsizma, a bányászoknál a gumicsizma.
A nedves, izzadó láb, a szellőzés, a fé
ny hiánya szintén elősegíti a gombák szaporodását. 

Amennyiben a gombásodásra utaló, körülírt sárga elszíneződést, illetve a körömlemez törékennyé válását észleljük, ne várjuk meg, míg a fertőzés a lemez nagy részére átterjed, hanem forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz, és kövessük az orvosi előírásokat.

Az általában esztétikai problémát jelentő körömgomba nem megfelelő kezelés hatására még inkább elfertőződhet, immungyengeség, netán cukorbetegség esetén komolyabb problémákat is okozhat.
Mindenképpen célszerű ügyelni a megelőzésére. Mindezt már olyan egyszerű lépésekkel megtehetjük, mint pl. papucsot használunk nyilvános fürdőhelyeken, csakis saját körömollónkat, törülközőnket használjuk, tágas cipőt viselünk, lábizzadás esetén zoknit cserélünk (használjunk pamut zoknikat!), avagy rendre megmossuk, megtisztítjuk lábunkat is az esti fürdőzésnél.

2127
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

11366
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]